Bez kofeinu
Bezkofeinová káva, známá též jako decaf, je káva, ze které byl před pražením odstraněn převážný podíl kofeinu. Podle norem EU smí obsahovat maximálně 0,1 % kofeinu (z původního množství je ho odstraněno minimálně 97 %). Jeden šálek decafu tak obvykle obsahuje jen 2–5 mg kofeinu.
Jak se kofein odstraňuje?
Kofein se extrahuje ze zelených (nepražených) zrn pomocí tří hlavních metod:
-
Švýcarská vodní metoda (Swiss Water Process): Šetrná, bezchemická metoda, která využívá pouze vodu a uhlíkové filtry. Zachovává nejlépe původní chuť.
-
Metoda CO₂: Využívá oxid uhličitý pod vysokým tlakem, který selektivně váže kofein. Je považována za šetrnou k chuti a zdraví.
-
Metody s rozpouštědly: Využívají organická rozpouštědla (např. ethyl-acetát nebo methylenchlorid), která se po extrakci kofeinu ze zrn odstraní.
Pro koho je vhodná?
Decaf je skvělou alternativou pro lidi citlivé na kofein, osoby s vysokým tlakem, těhotné a kojící ženy nebo pro každého, kdo si chce dopřát kávu i ve večerních hodinách bez narušení spánku. Navíc si káva bez kofeinu zachovává většinu prospěšných antioxidantů.
Řazení produktů
11 položek celkem
Výpis produktů
Ovládací prvky výpisu
11 položek celkem