Robusta
Robusta (latinsky Coffea canephora, též kávovník statný) je druhý nejrozšířenější druh kávy, tvořící zhruba 30–40 % světové produkce. Jak název napovídá, je to odolná rostlina, nenáročná na pěstování a vysoce rezistentní vůči škůdcům a chorobám.
Chuťový profil a kofein: Robusta je známá svou silnou, plnou a zemitou chutí s výraznou hořkostí a nižší aciditou. Málo kyselosti a její drsnější tóny jsou dány nižším obsahem cukrů a olejů. Její hlavní předností je však vysoký obsah kofeinu (až 2–4 %), který je 2-3x vyšší než u Arabicy.
Použití: Díky své síle a schopnosti vytvořit bohatou, stabilní pěnu (cremu) se Robusta často přidává do směsí pro espresso, kde dodává nápoji „kopanec“ a plné tělo. Z robusty se také vyrábí většina instantní kávy kvůli její cenové dostupnosti a odolnosti. Mezi největší producenty patří Vietnam a Brazílie.
Nejprodávanější
1 položek celkem
Výpis produktů
Ovládací prvky výpisu
1 položek celkem